Vi lever i urolige tider og mange kunstnere spør hvordan og hva de kan bidra med, i debattene rundt konflikter og fredsløsninger. Gitte Sæthre er en av dem, og i anledning Jubileet Oslo 2024 og utdelingen av Nobels fredspris har hun nå skapt det 15 meter lange verket Fredskultur: En fredsfrise av Freskosøstrene. Verket skal plasseres ute på Olav Vs plass, mellom Rådhuset og Nobels fredssenter i Oslo, og leder opp til fredsprisutdelingen.
Offisiell åpning: lørdag 16. november kl. 14.00.
Begrepet “Freskosøstrene” henspiller på freskobrødrene og deres arbeider i Oslo rådhus, men trekker inn nye perspektiver som inkluderer kvinnelige erfaringer og stemmer som ikke fikk plass i det offentlige rom på 1930-tallet. I Oslo rådhus visualiserte freskobrødrene sine sosialdemokratiske verdier og ambisjoner for en fredelig og rettferdig fremtid, men Sætres 15 meter lange maleri begynner med en kvinnes blikk. Særlig har Alf Rolfsens Okkupasjonsfrise (1947-49) vært en stor inspirasjon, og Sætre har stilt seg spørsmålet: Hvordan ville Rolfsens frise sett ut i dag?
Tittelen Fredskultur er inspirert av FN, UNESCO og særlig Ingeborg Breines sitt arbeid med å synliggjøre at fredskultur handler om mer enn å unngå krig. Det dreier seg om å bygge samfunn som verdsetter solidaritet, samarbeid og en ikke-voldelig tilnærming i alle deler av livet – verdier som Gitte Sætre ønsker å både visualisere og praktisere gjennom sin kunst.
Kunstneren beskriver prosjektet som en invitasjon til å snakke mer om fred, hvordan vi kan oppnå mer av den i livene våre og hvordan en kultur for fred kan bygges.
Plasseringen mellom Oslo Rådhus og Nobel Fredssenter knytter maleriet til Nobelprisens visjon og Oslo kommunes status som Mayors for Peace, menneskerettighets by og undertegner av FNs forbud mot atomvåpen.
Sætre ønsker at frisen skal være et visuelt uttrykk for dette forpliktende ansvaret og en påminnelse om at fred ikke bare er noe som skjer internasjonalt, men noe som bygges lokalt, i vårt daglige liv og i vår omgang med hverandre. Hva er godt kreativt håndverk for å bygge fredskultur?
Kunstprosjektet er gjennomført i samarbeid med Antikrigs-Initiativet, IKFF, Norges Fredsråd, Nobel Fredssenter, Oslo Kulturskole, Kulturetaten i Oslo, Kommisjonen for de gode løsningene og andre stemmer i befolkningen.
Gitte Sætre (f. 1975) er en anerkjent billedkunstner med en kunstnerisk praksis som er både mangfoldig og dypt engasjert i samfunnsmessige og politiske spørsmål. Sætres tilnærming kjennetegnes av en sterk tro på kunstens potensial for å skape sosial endring og kollektiv refleksjon. Hun har jobbet med prosjektet siden hun var med å arrangere Krigsteateret Trident Juncture på Den Nationale Scene i Bergen i 2017.
Program lørdag 16. november kl. 14.00, Olav Vs plass, Oslo:
Peace Power Qigong utviklet av legen Fan Xiulan på bestilling av tidligere fredsprisvinnere på 2000 tallet. Øvelsen bygger på overlevert kunnskap og er en helsebevarende metode.
Tale v/ Kjersti Fløgstad, direktør for Nobels Fredssenter
Billedkunstner Gitte Sætre introduserer sitt kunstverk
Offisiell åpning av Fredskultur: En fredsfrise av Freskosøstrene (TBA)
Etter åpningen blir det vernissasje med kaffe og kake på Nobels Fredssenter, Mandela-rommet.
Prosjektet er støttet av: UD og Oslo kommune.
Mesén er rådgivende produsent.
Les hva kunstneren selv sier om prosjektet her
Se flere verk av den samfunnsengasjerte kunstneren i vårt galleri
(Artikkel og foto er brukt med tillatelse fra kunstneren)